Pácolt hal / Ruszli /
2006.02.19. 12:03
Az ember nem is gondolná, hogy azt a drága ruszlit amit az élelmiszerboltokban megveszünk milyen egyszerűen és olcsón mi magunk is eltudunk készíteni, ha van egy jó receptünk hozzá.
Hozzávalók- 0.5kg apró hal 10-20 cm-ig. (Küsz, bodorka, dévér, vörösszárnyú keszeg stb.) 0.5kg vöröshagyma, egy kávéskanál mustármag, 8-10 szem egész bors, 3-4 db babérlevél, egy db. nyers sárgarépa, cukor, só, ecet, víz.
Az apró halakat megtisztítjuk, fejét levágjuk,belétől megtisztítjuk, a farkát és az uszonyokat rajta hagyjuk. Alaposan átmossuk majd vastagon besózzuk, így tesszük be a hűtőszekrény alsó polcára egy hétre. (Megjegyzem, az erősen besózott hal nem lessz sós, mert csak annyit vesz fel a sóból amennyi szükséges és az apró szálkákat elmarja.) Egy hét múlva a halakat a sótól többször hideg vízben kiáztatjuk, majd lecsurgatjuk a víztől és így kezdünk hozzá az eltevéshez. A vöröshagymát vékony karikákra szeleteljük és enyhén besózva fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a pácoláshoz szükséges levet. 4-5 dl. lére lessz szükségünk. Ezt úgy készítjük, hogy 1/3 rész 10%-os ecetet, 2/3 rész vízet, egy csipet sót, egy evőkanál cukrot keverünk össze addíg míg el nem olvad a cukor és a só a lében. A vöröshagymából kinyomkodjuk a levet, majd előkészítjük a kisméretű csavaros üvegeket. A berakási sorrend is fontos. Az üveg aljára egy karikára vágott sárgarépaszelet, egy babérlevél, 2-3 szem egész bors, kevés koriander és mustármag kerül. Ezután kétújjnyi vastagon vöröshagymát teszünk bele majd a halakat, lehetőleg állítva. A tetejére ismét hagyma és a fűszerek kerülnek, ugyanannyit mint amennyit az aljára tettünk. Amikor ez megvan, felöntjük az elkészített lével és lezárjuk az üvegeket. Négy hétig kell hűvös helyen érlelni, ez lehet ismét a hűtőszekrényben is. Egy-két hét elteltével érdemes megkostólni a levét, és ha szükséges az ecetet pótólni néhány cseppel, mivel a hagyma és a nyers hal elég sokat felvesz az ízekből, és itt a savanyú íz dominál.
JÓ ÉTVÁGYAT!
|