Amúrpörkölt
2006.02.12. 09:19
Az egyik legjobb halból készűlt étel, amit szerény eddigi életem alatt ettem.Magam sajnos még nem készítettem el, de az eredeti receptjét megszereztem, és ezuton közzé is teszem.
Elkészíthető amúrból vagy busából. A halat megpucolom,kifilézem, a bőrét lenyúzom. Ezután lesózom, beborsózom majd állni hagyom. Füstölt szalonnát zsírjára pirítok, majd ebbe a zsírba belerakom az összeaprított hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot. Ebből egy lecsót készítek, amire pirospaprikát teszek, majd belehelyezem az amúrból visszamaradt halcsontokat. / fej, farok, gerincrészek, keszeg vagy kárász / Ezután felöntöm vízzel, de vigyázat! -- ez pörkölt lessz, nem hallé, tehát éppen csakhogy ellepje a lé a csontokat. Fűszerezem:só, bors, cseresznyepaprika,és egy kis vörösbor is kerülhet bele. Egy jó órán át főzőm nagy lángon, ezek után egy szűrő segítségével átpaszírozom, és már el is készűlt a pörkölt szaftja. Ebbe 3-4 szem szegfűborsot, 2-3 babérlevelet, 0.5dl.citromlevet és 1 doboz/konzerv/ kínai szeletelt gombát.(ennek a sós levét is beleönthetjük.) Ezután már csak az előre elkészített halfiléket kell beleraknunk, utána ízesítünk sóval, borssal ízlés szerint. 30percig főzzük, még meghinthetjük egy kis pirospaprikával is , hogy szép pörköltes színe legyen. A végén tejfölös habarást készítünk, majd ráöntjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!
|