Pcolt hal / Ruszli /
2006.02.19. 12:03
Az ember nem is gondoln, hogy azt a drga ruszlit amit az lelmiszerboltokban megvesznk milyen egyszeren s olcsn mi magunk is eltudunk kszteni, ha van egy j receptnk hozz.
Hozzvalk- 0.5kg apr hal 10-20 cm-ig. (Ksz, bodorka, dvr, vrsszrny keszeg stb.) 0.5kg vrshagyma, egy kvskanl mustrmag, 8-10 szem egsz bors, 3-4 db babrlevl, egy db. nyers srgarpa, cukor, s, ecet, vz.
Az apr halakat megtiszttjuk, fejt levgjuk,beltl megtiszttjuk, a farkt s az uszonyokat rajta hagyjuk. Alaposan tmossuk majd vastagon beszzuk, gy tesszk be a htszekrny als polcra egy htre. (Megjegyzem, az ersen beszott hal nem lessz ss, mert csak annyit vesz fel a sbl amennyi szksges s az apr szlkkat elmarja.) Egy ht mlva a halakat a stl tbbszr hideg vzben kiztatjuk, majd lecsurgatjuk a vztl s gy kezdnk hozz az eltevshez. A vrshagymt vkony karikkra szeleteljk s enyhn beszva fl rig llni hagyjuk. Ezalatt elksztjk a pcolshoz szksges levet. 4-5 dl. lre lessz szksgnk. Ezt gy ksztjk, hogy 1/3 rsz 10%-os ecetet, 2/3 rsz vzet, egy csipet st, egy evkanl cukrot kevernk ssze addg mg el nem olvad a cukor s a s a lben. A vrshagymbl kinyomkodjuk a levet, majd elksztjk a kismret csavaros vegeket. A beraksi sorrend is fontos. Az veg aljra egy karikra vgott srgarpaszelet, egy babrlevl, 2-3 szem egsz bors, kevs koriander s mustrmag kerl. Ezutn ktjjnyi vastagon vrshagymt tesznk bele majd a halakat, lehetleg lltva. A tetejre ismt hagyma s a fszerek kerlnek, ugyanannyit mint amennyit az aljra tettnk. Amikor ez megvan, felntjk az elksztett lvel s lezrjuk az vegeket. Ngy htig kell hvs helyen rlelni, ez lehet ismt a htszekrnyben is. Egy-kt ht elteltvel rdemes megkostlni a levt, s ha szksges az ecetet ptlni nhny cseppel, mivel a hagyma s a nyers hal elg sokat felvesz az zekbl, s itt a savany z dominl.
J TVGYAT! 
|